Η ΜΥΘΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ
Μας λέγει ο Ελιφάς Λεβί για την καταγωγή της Μαγείας στο βιβλίο του "Ιστορία της Μαγείας" για την τέχνη αυτή, πως έγινε κτήμα μας λόγω των εκπεσόντων Αγγέλων.
Αλλά ας δούμε ακριβώς τα λόγια του.
"Εγένετο, λέγει το Απόκρυφον Βιβλίον του Ενώχ, "Αγγελοι πεσόντες εκ του ουρανού, διότι ηγάπησαν τας θυγατέρας της Γης.
Κατ' εκείνας τας ημέρας, όταν οι υιοί των ανθρώπνων επολλαπλασθιάσθησαν, εγεννήθησαν θυγατέρες εξαιρετικού κάλλους. Κατ όταν οι Άγγελοι, οι υιοί του ουρανού, είδον αυτάς, κατελήφθησαν εξ έρωτος καιέλεγον προς αλλήλους:
Εκλέξομεν συζύγους εκ του γένους των ανθρώπων και γεννήσωμεν τέκνα.
Τότε ο αρχηγός τους ο Σαμυάσα είπεν αυτοίς: "Ίσως δεν θα έχετε το θάρρος να φέρητε εις πέρας την απόφασίν σας και θα είμαι τότε ο μόνος υπεύθυνος της πτώσεώς σας.
Εκείνοι όμως ηπάντησαν:
Oρκιζόμεθα να μεταμεληθώμεν και να φέρωμεν εις πέρας την πρόθεσίν μας.
Και ήσαν διακόσιοι οι κατελθόντες επί του όρους Αρμών.
Έκτοτε δε το όρος τούτο εκλήθη Αρμών, ο εστίν όρος του Όρκου.
Μεθ' ο έλαβον συζύγους μετά των οποίων εμίχθησαν και δίδαξαν εις αυτάς την μαγείαν και τους εξορκισμούς και τα είδη των ρίζων και των δέντρων.
Ο Αμαζαράκ εδίδαξεν εις αυτάς όλα τα μυστικά των θαυματουργιών,
Ο Βαρκα'ι'λάλ υπήρξε ο δάσκαλος των μελετητών των άστρων,
Ο Ακιβήλ απεκάλυψε τα σημεία,
Ο δε Αζαραδήλ την κίνησην της Σελήνης.
Η αφήγηση αυτή του καββαλιστικού βιβλίου του Ενώχ είναι η εξιστόρησις της ίδιας εκείνης της βεβηλώσεως των μυστηρίων της Επιστήμης την οποίαν επαναλαμβάνει η διήγησις της Βίβλου αναφορικά με το αμάρτημα του Αδάμ.
Οι άγγελοι, οι υιοί του Θεού, περί ων ομιλεί ο Ενώχ, ήσαν μεμυημένοι εις την μαγείαν διότι μετά την πτώσιν των δίδαξαν αυτήν εις τους κοινούς ανθρώπους δια της μεσολαβήσεως αθυροστόμων γυναικών. Η λαγνεία υπήρξε το αίτιον, ηγάπησαν ταύτας και άφησαν να διαφύγουν τα μυστικά της βασιλικής τέχνης και της ιερωσύνης.
Τότε ο πρωταρχικός πολιτισμός κατέρρευσε, οι γίγαντες, ήτοι αντιπρόσωποι της χονδροειδούς δυνάμεως και των ταπεινών ορέξεων διεξεδίκησαν τον κόσμον όστις ηδυνήθη να εκφύγη του κράτους των παρά μόνο βυθιζόμενος από τα ύδατα του κατακλυσμού διά του εξαφανίσθησαν όλα τα ίχνη του παρελθόντος.
Ο κατακλυσμός εικονίζει την οικουμενική σύγχυση εις ην πίπτει αναγκαίως η ανθρωπότης, όταν παραγνωρίση ή βεβηλώση τας αρμονίας της φύσεως.
Το αμάρτημα του Σαμυάσα, όπως και του Αδάμ ομοιάζουν μεταξύ των' αμφότεροι παρασυρθέντες εκ της αδυναμίας της καρδίας, βεβηλώνουν τον δένδρον της γνώσεως και στερούνται του δένδρου της ζωής.
Από την "Ιστορία της Μαγείας" του Ελιφάς Λεβί.
Ο Ελιφάς Λεβί