Καλώς ήλθατε στο blog μου.

Χαιρετώ τον αγαπητό/ή επισκέπτη/τρια του blog "Το μονοπάτι της Αγάπης, της Ομορφιάς και της Δράσης".
Στο blog αυτό θα βρείτε νέα, φιλοσοφικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τέχνες, επιστήμες, σύγχρονες εξελίξεις και οτιδήποτε γενικά που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Μην διστάσετε να κάνετε κάποιες παρατήρησεις για την βελτίωση του blog. Oι συμβουλές σας είναι πάντα δεκτές. Επίσης αν κάποιο κείμενο φαίνεται να μη το κατανοείτε πλήρως ρωτήστε τον γράφοντα τι ενωεί και είναι σίγουρο πως θα σας απαντήσει.

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

OI EΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΧΙΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΓΚΑ


ΟΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΧΙΓΙΩΡΓΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΓΚΑ


«Παρακολουθώντας φίλοι μου σήμερα να διδάσκονται στην Ελλάδα πολλές Ανατολίτικες τεχνικές, όπως Γιόγκα και Reiki καθώς και άλλες τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης αναρωτιέμαι για την χρησιμότητα αυτών και την λειτουργία αυτών ευεργετικά.

Δεν σας κρύβω ότι ωφελήθηκα ΣΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ από την αυτοσυγκέντρωση που πέτυχα πριν χρόνια διδασκόμενος ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ την απαρχή της αυτοσυγκέντρωσης που οδηγεί στην ψυχική ηρεμία. Αυτό όμως δεν ορίζει ΚΑΜΙΑ χρησιμότητα η οποία θα οριστεί με την ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ η οποία ουσιαστικά είναι η αφιέρωση σε τεχνικές τύπου γιόγκα.»

Τάδε έφη Γιώργης Χρυσοστόμου ή κατά…ίντερνετ Χιγιώργης.

Εγώ έχω μια απάντηση σε αυτή την ανάρτηση του Χιγιώργη. (http://xigiorge.wordpress.com/category/%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/ )
Το ότι παρακολουθεί ο αυτός άνθρωπος πολλές τεχνικές(που τις βάζει όλες μαζί κάτω από τον όρο «ανατολικές» επίτηδες)να διδάσκονται στην χώρα μας δεν είναι κακό. Κακό είναι να μην καταλαβαίνει την χρησιμότητά τους αλλά να διαστρεβλώνει ταυτόχρονα αυτό που νόμισε πως «είδε» σε αυτές – δηλαδή μια αχρηστία, τη οποία είναι δική του εντύπωση αποκλειστικά.
Κάπου αλλού, στην ίδια ανάρτηση, βγάζει το επίσης προσωπικό συμπέρασμα πως

«Η γιόγκα λοιπόν και σωρεία ανατολίτικων τεχνικών είναι ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ»

Ο Χιγιώργης αγνοεί ίσως πως τίποτα σε αυτή ζωή δεν είναι απώλεια χρόνου, και πως όλα όσα μας έρχονται είναι για να μάθουμε κάτι απ’ αυτά. Το ότι «αναθεματίζει» με τις λέξεις «ανατολικές τεχνικές» συστήματα που υπάρχουν χιλιάδες χρόνια τώρα, σημαίνει ένα πράγμα: πως είναι θρησκόληπτος, μιας και οι Έλληνες θρησκόληπτοι  προσπαθούν(πάντα το έκαναν αυτό) να δώσουν αρνητικό χαρακτήρα σε πνευματικές πρακτικές των χωρών της Ασίας.
Κάτω από τις παρωπίδες και την στενοκεφαλιά του, ο Χιγιώργης προσπαθεί να μας πείσει πως τα πράγματα είναι όπως τα λέει αυτός, λες και αυτός είναι ο σοφός που πρέπει να ακούμε. Απλά ο άνθρωπος αυτός πάσχει από το «σύνδρομο του μεσσία».
Αλήθεια, πως έμαθε αυτοσυγκέντρωση μόνος του;;; Πως ξέρει πως αυτό που έκανε ήταν αυτοσυγκέντρωση και όχι ένας απλός στοχασμός;;; Σε κάθε πράγμα χρειάζεται δάσκαλος αλλιώς υπάρχει περίπτωση να γίνουν τραγικά λάθη και φυσικά να εξαχθούν…τραγικά συμπεράσματα!!!
Αλλού ο Χιγιώργης προσπαθεί να μας πείσει πως:

«Η γιόγκα και οι άλλες τεχνικές είναι τεχνικές που ασκούν το σώμα με μία μέθοδο τεμπελιάς και αφού τελικά ορίζεται απώλεια χρόνου από την προσευχή.»

Υπ’ αυτή την έννοια απώλεια χρόνου από την προσευχή έχει ο μαραγκός, ο πολιτικός, ο καφετζής, ο τεχνικός ηλεκτρικών υπολογιστών(και ένα σωρό άλλα επαγγέλματα)επειδή δεν ασχολούνται με την προσευχή όλη την ημέρα. Άλλωστε κανενός είδους γιόγκα δεν είναι «μέθοδος τεμπελιάς», και αυτό πραγματικά είναι μεγάλο ψέμα. Το αν αυτό του δίδαξε κάποιος ή αν αυτό κατάλαβε αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά γενικώς μπορούμε πραγματικά να πούμε πως αν ήταν μέθοδος τεμπελιάς σίγουρα θα την έκαναν με ευχαρίστηση όλοι όσοι βαριούνται – πράγμα που δε συμβαίνει.
Η διαστρεβλωμένη άποψη του Χιγιώργη έχει δημιουργήσει μια αποκλειστικά δική του πραγματικότητα – μια πραγματικότητα που οι «ανατολικές τεχνικές»(όπως τις ονομάζει)είναι άχρηστες, και η τυφλή πίστη είναι χρήσιμη.
Βεβαίως έχει δικαίωμα να πιστεύει αυτά τα πράγματα αλλά πρέπει να ξέρει πως αυτό δε σημαίνει πως αυτά που έχει «αφορίσει», πρέπει να τα δεχτούν και οι άλλοι. H θρησκοληψία(αλλά και το άλλο άκρο της, η αθεΐα) είναι λανθασμένοι τρόποι για να βρει κανείς την Αλήθεια. Μόνο μέσω του μέτρου μπορεί να φτάσει κανείς σε φωτεινά μονοπάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου