Σε αυτή την ανάρτηση θα βάλω ένα κείμενο από το βιβλίο "εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας".Το κείμενο έχει σε ένα σημείο κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον, και το οποίο θα αναλύσουμε.
Παναγία η Παραμυθία
Ιανουάριος του 807. Ο Αλγερινός ληστοπειρατής Βαρδουχάν, έχοντας σαν βάση εξορμήσεως τη Μήλο, λυμαίνεται με τα δεκαεπτά πειρατικά του πλοία τα νησιά του Αιγαίου, τα παράλια της Θράκης και της Μ. Ασίας. Τον μήνα αυτό αποφασίζει να στραφεί εναντίον του Αγίους Όρους. Ετοιμάζει δέκα πλοία, παίρνει μαζί του διακόσιους πειρατές και ξεκινά για τη μονή Βατοπεδίου.
Το χάραμα της 21ης Ιανουαρίου προσαρμόστηκαν στο λιμανάκι του μοναστηριού βγήκαν στη στεριά και περίμεναν κρυμμένοι το πρωινό της πύλης για να εισορμήσουν.
Οι μοναχοί μόλις είχαν τελειώσει την ορθρινή ακολουθία και αποσύρονταν στα κελιά τους για να ησυχάσουν. Στην εκκλησία έμεινε μόνο ο ηγούμενος και συνέχισε την προσευχή του.
Ξαφνικά ακούει μια φωνή από την εικόνα της Παναγίας:
-Nα μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες.Ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές.
Γυρίζει απορημένος για το παράδοξο άκουσμα και κοιτάζει τη Θεοτόκο. Βλέπει τότε άλλο θαύμα εκπλητικότερο: Τα πρόσωπα της Παναγίας και του Θείου βρέφους είχαν ζωντανέψει. Την ίδια στιγμή ο μικρός Ιησούς απλώνει το χέρι, σκεπάζει το στόμα της Παναγίας Μητέρας Του, και στρέφοντας το πρόσωπό του προς αυτήν της λέει:
-Όχι μητέρα, μην το λες!Άφησέ τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει!
Η Παναγία όμως πιάνει το χέρι του Υιού της, στρέφει λίγο δεξιά το πρόσωπό της λίγο δεξιά και ξαναλέει:
-Nα μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής.
Για να μην κουράσω άλλο τον αναγνώστη τελικώς οι πύλες δεν άνοιξαν και οι πειρατές εκδιώχθηκαν.
Το όλο κείμενο έχει κάτι το παράξενο. Και αυτό είναι που θα αναλύσουμε.
Ο Χριστός, ο οποίος πίστευε στο "αν κάποιος σε χτυπήσει γύρνα του και το άλλο μάγουλο", λέει εδώ σχεδόν εκδικητικά, "Όχι μητέρα, ας τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.Και δω γεννάται το εξής ερώτημα: Που πήγε η Αγάπη του Χριστού;;;Γίνεται ο Χριστός ο Ίδιος να είναι τόσο πολύ τιμωρός με τους ανθρώπους;;;
Επίσης γεννιέται το εύλογο ερώτημα: Για ποιό λόγο να τιμωρηθούν;;;
Το κείμενο που παραλείψαμε δεν απαντά σε καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις.
Κάτι άλλο που κάνει εντύπωση είναι ο αριθμός των πλοίων. Αναφέρεται στην αρχή πως ο Βαρδουχάν είχε δεκαεπτά πειρατικά πλοία, αλλά όταν στρέφεται εναντίον της μονής έχει δέκα. Τι έγιναν τα άλλα επτά;;;Το κείμενο δε λέει.Άλλο ένα, λοιπόν, ασαφές σημείο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Κάτι άλλο που παρατηρεί κανείς είναι πως ενώ το θαύμα περιγράφεται αναλυτικά(πως έστρεψε η παναγία το κεφάλι κλπ)δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του Ηγουμένου. Απλά αναφέρεται ως "Ηγούμενος".Αυτό, προσωπικά εμένα, μου θυμίζει του μύθους του Αισώπου, που τα ζώα αντί να έχουν κάποιο όνομα απλά λέγονται "αλεπού", "κόρακας" κλπ. Μάλιστα, το ψυχολογικό αξιοπερίεργο, είναι ότι μπορεί να μαντέψει κανείς εύκολα το τέλος της εν λόγω διήγησης. Η παρεχόμενη πληροφορία αξιοποιείται και οι "κακοί" που θα βεβήλωναν τους άγιους τόπους ηττούνται.Μοιάζει λίγο με ένα ηθικοπλαστικό σενάριο θρησκευτικού χαρακτήρα που θέλει να δείξει πως το δίκιο θριαμβεύει ενώ όσοι είναι στον "κακό δρόμο" χάνουν. Κάτι δηλαδή σα τα παλιά αστυνομικά φιλμ νουάρ του Χόλιγουντ που καταλήγουν να βρίσκουν τον "κακό" και να τον "εξολοθρεύουν".
Η μόνη σαφής ένδειξη στο όλο συμβάν είναι η ημερομηνία στην αρχή,(21 Ιανουαρίου 807) η οποία βέβαια δίνει πολύ λίγη βοήθεια.
Πάντως, ακόμη και αν λυθούν ολ' αυτά τα προβλήματα μόνο δυο θα μείνουν αναπάντητα:
1)Αυτό που αποκάλυψε η Παναγία(αν όντως συνέβη αυτό που περιγράφεται) ήταν ενάντια στο Θείο θέλημα;;;Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που ο γιός της, της απαγόρεψε να μιλήσει;;; Και, αν πήγε ενάντια στο Θείο Θέλημα, γνώριζε συνειδητά πως εναντιωνόταν σε αυτό;;;(δηλ. το Θείο Θέλημα). To όλο σκεπτικό αφήνει να εννοηθεί βεβαίως πως αν η εναντίωση στο Θείο Θέλημα είναι κάτι κακό, τότε πιθανώς είναι αμαρτία.
2) Πως γίνεται να λέει ο Χριστός "Άφησέ τους να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει". Είναι κάτι που δεν συνάδει με τη διδασκαλία του περί Αγάπης.
Όλ' αυτά είναι πολύ περίεργα και πρέπει να ελεγχθούν κάτω από το μικροσκόπιο του νου μας για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα αν όντως έγινε αυτό το γεγονός ή είναι απλώς μια φανταστική ιστορία.
Ο αναγνώστης ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αν αυτό το "θαύμα" ήταν πραγματικότητα ή.....παραμύθι(α)
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
Το βιβλίο "Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας"(για όποιον θέλει να εξετάσει το χωρίο αυτό)είναι της ιεράς μονής Παρακλήτου και βρίσκεται στη σελ. 21-22
στην εικόνα, η Παναγία
η Παραμυθία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου