Καλώς ήλθατε στο blog μου.

Χαιρετώ τον αγαπητό/ή επισκέπτη/τρια του blog "Το μονοπάτι της Αγάπης, της Ομορφιάς και της Δράσης".
Στο blog αυτό θα βρείτε νέα, φιλοσοφικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τέχνες, επιστήμες, σύγχρονες εξελίξεις και οτιδήποτε γενικά που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Μην διστάσετε να κάνετε κάποιες παρατήρησεις για την βελτίωση του blog. Oι συμβουλές σας είναι πάντα δεκτές. Επίσης αν κάποιο κείμενο φαίνεται να μη το κατανοείτε πλήρως ρωτήστε τον γράφοντα τι ενωεί και είναι σίγουρο πως θα σας απαντήσει.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ, ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΉ ΤΟΥΣ

χημεία, η ενδόξη πρόγονος της μοντέρνας χημείας. Η επιστήμη που είχε καταφέρει και είχε συνδυάσει το μυστικισμό με το πείραμα. 
Η Αλχημεία ήταν παρούσα σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Την βλέπουμε στους Ελληνικούς Μύθους, προσωποιημένη με την εικόνα του Θεικού σιδηρουργού Ήφαιστου.Την βλέπουμε στο Ισραήλ στο πρόσωπο της Μαρίας της Ιουδαίας, της Αλχημήστριας.Την βλέπουμε στην Αρχαία Αίγυπτο, στο πρόσωπο του Ερμή του Τρισμέγιστου.Την βλέπουμε στο πρόσωπου του Περση Αλχημιστή Αβικένα. Την βλέπουμε στον ακμάζοντα Αραβικό πολιτισμό, την βλέπουμε στο Μεσαίωνα, στην Ελβετία, στο πρόσωπο του Αλχημιστή Παράκελσου.Η Αλχημεία είναι παντού. 
Όμως η Αλχημεία, μετά την πτώση της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, στα σκοτείνά χρόνια του Μεσαίωνα ήταν υπό διωγμό.  Για να επιζήσουν, όσοι ασχολούνταν με αυτήν, επινοήσαν σύμβολα ακατανοήτα για όσους δεν την ήξεραν ,αλλά στην πραγματικότητα ήταν αληγορίες για την παρασκευή της Φιλοσοφικής Λίθου - της Λίθου που θα γιάτρευε όλες τις ασθένειες.
Έτσι δημιουργήθηκε μια "παράδοξη" αισθητική η οποία δεν έχει όμοιά της σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. 


Η αισθητική στις εικόνες της Αλχημείας, όπως θα δείτε, είναι εκεντρική, με μια συνήθως απλοική ζωγραφική ορισμένες φορές, ενώ κάποιες άλλες φαίνεται  πως οι σχεδιάστες των εικόνων αυτών κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για να τονίσουν ή να περάσουν μια ιδέα.


Χωρίς πολλά λόγια όμως ίδου οι εικόνες των αλχημιστών και η αισθητική που δημιούργησαν.


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου