Καλώς ήλθατε στο blog μου.

Χαιρετώ τον αγαπητό/ή επισκέπτη/τρια του blog "Το μονοπάτι της Αγάπης, της Ομορφιάς και της Δράσης".
Στο blog αυτό θα βρείτε νέα, φιλοσοφικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τέχνες, επιστήμες, σύγχρονες εξελίξεις και οτιδήποτε γενικά που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Μην διστάσετε να κάνετε κάποιες παρατήρησεις για την βελτίωση του blog. Oι συμβουλές σας είναι πάντα δεκτές. Επίσης αν κάποιο κείμενο φαίνεται να μη το κατανοείτε πλήρως ρωτήστε τον γράφοντα τι ενωεί και είναι σίγουρο πως θα σας απαντήσει.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΛΗΘΗ


Οι ιερείς θέλουν τους ανθρώπους πρόβατα και το λένε ακόμη και στα βιβλία τους. Ιδού μια τρανή απόδειξη από ένα Ορθόδοξο βιβλίο:

"Στη Σκάλα της Αγίας Άννης περίμενε ένα γεροντάκι, ο γερό-Αρσένιος.
-Εσύ δεν είσαι ο Γιάννης από το Βόλο;;;
-Nαι του λέγω Γέροντα, αλλά πως με ξέρετε;;;
-Α, λέγει ο Γέροντας, από τον Τίμιο Πρόδρομο, του εμφανίσθηκε από και του είπε σου "φέρνω ένα προβατάκι, βάλε το στη μάντρα σου."1

Η λέξη "πρόβατο" όμως, εκτός από κάτι το "αθώο" συμβολίζει και αυτόν που ακολουθεί διάφορους ανθρώπους χωρίς ο ίδιος να έχει συνείδηση του πραγματικού σκοπού.
Συνεπώς είναι προσβολή για έναν νοήμονα άνθρωπο να τον αποκαλούν "πρόβατο" ακόμα και αν αυτοί που τον πουν έτσι είναι ιερείς.
Η αυτονομία, η ανεξάρτητη και ελεύθερη σκέψη, η κατανόηση του δρόμου μας, η επίγνωση, και η Ιδεοφτέρουγη Φύση μας πρέπει να κατακτηθούν από μας τους ίδιους αλλιώς όντως θα είμαστε πρόβατα και έρμαια ιερέων που θα μας χειρίζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο, ανάλογα με τις δικές τους επιθυμίες και όχι με αυτό που πραγματικά είμαστε προορισμένοι να κάνουμε.




Σημείωση.1: Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο «έκφραση μοναχικής εμπειρίας» του Γέροντα Ιωσήφ.


Είναι ευθύνη όλων μας
να καταλαβαίνουμε πότε ένα
ιερατείο μας θέλει πρόβατα.


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου