Καλώς ήλθατε στο blog μου.

Χαιρετώ τον αγαπητό/ή επισκέπτη/τρια του blog "Το μονοπάτι της Αγάπης, της Ομορφιάς και της Δράσης".
Στο blog αυτό θα βρείτε νέα, φιλοσοφικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τέχνες, επιστήμες, σύγχρονες εξελίξεις και οτιδήποτε γενικά που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Μην διστάσετε να κάνετε κάποιες παρατήρησεις για την βελτίωση του blog. Oι συμβουλές σας είναι πάντα δεκτές. Επίσης αν κάποιο κείμενο φαίνεται να μη το κατανοείτε πλήρως ρωτήστε τον γράφοντα τι ενωεί και είναι σίγουρο πως θα σας απαντήσει.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Πολλά πράγματα επαναπροσδιορίζονται, αλλάζουν και επανξετάζονται στην εποχή μας.
Αυτή η "έκρηξη" για την επαναξιολόγηση κάποιων συστημάτων ή κοινωνικών αρχών πρέπει να πούμε πως έχει την αιτία της σε βαθύτερα επίπεδα και όχι μόνο στο οικονομικό.
Κατά πρώτον, η "πλανητική κοινωνία"(δε μιλάω μονο για την Ελλάδα εδώ αλλά για όλο τον πλανήτη)ασφυκτιούσε από διάφορα πρόβληματα που δεν έβρισκαν λύσεις με βάσει τις παγιωμένες ιδέες.Χρειαζόταν κάτι πιο καινούριο που θα έδινε αυτό που έλειπε.
Η επαναξιολόγηση αυτή ήταν ουσιαστικά "ο μοχλός του Αρχιμήδη" βάσει του οποίου ο αρχαίος σοφός έλεγε πως μπορούσε να μετακινήσει ακόμα και τη γη.Κάτι τέτοιο έγινε και με τα δεδομένα που παρουσιαστικάν(και συνεχώς παρουσιάζονται) αυτές τις ημέρες.Οι "μάζες" μεταβάλονται από "όχλους προβάτων" σε "συλλογίκα νοήμονα όντα".Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά αργή αλλά ήδη φαίνονται τα αποτελέσματά της σε χώρες όπως την Αίγυπτο, τη Τυνησία, τη Λιβύή και άλλες.
Υπάρχουν βέβαια πολλά να γίνουν για να προοδέυσει συνειδήτα η πλανητική κοινωνία μας και να καταλάβει πως ότι γίνεται σε αυτή τη σφαίρα που τη λέμε "Γη" είναι ευθύνη όλων μας.
Οι διάφορες περιβαντολογικές οργάνωσεις αλλά και οι γιατροί χωρίς σύννορα είναι τα πρώτα δείγματα ανθρώπων που δείχνουν σε όλους πως "γραμμές" που χωρίζουν τους ανθρώπους σε "από δω" και "από κει" δεν υπάρχουν.
Η δια-πολιτιστική βέβαια ανοχή και κουλτούρα είναι κάτι που θέλει πολύ δουλειά ακόμη μιας και πολλές φορές στέκεται εμπόδιο η εμμόνη διάφορων ιδεών η πρακτικών τα οποία δεν ανέχεται κάποια κοινωνία.Αυτά είναι προβλήματα απολύτως φυσικά τα οποία όμως δεν είναι της στιγμής να λύσουμε εδώ.
Αυτό που πρέπει όμως να πούμε είναι πως προέχει η ανάγκη του να μάθουν όλοι οι λαοί(μηδενός εξαιρουμένου)την μεγάλη ένοια της ΚΑΤΑΝΟΉΣΗΣ.
Δίχως αυτήν, η επαναξιολογήση που συμβαίνει δε θα βρει έδαφος να στεριώσει.Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ είναι το Α και το Ω στις σύγχρονες κοινωνίες(και πολλές φορές είναι αυτή που λείπει).
Το να δεχώμαστε λοιπόν ή να απορίπτουμε κάτι χωρίς να το κοιτάξουμε καν, δείχνει έλειψη κατανόησης.Πως μπορεί να προχωρήσει η πλανητική μας κοινωνία αν δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο μέσα στην καρδιά όλων μα όλων των ανθρώπινων όντων;;;Στα σχολεία όλων των χωρών ας γίνει ειδικό μάθημα η ένοια της κατανόησης.Τα παιδιά χτίζουν το μέλλον αυτού του πλανήτη και αυτά είναι που μπορούν και να τον σώσουν - αν πρώτα έχουν πάρει τα σωστά εφόδια.


2 σχόλια:

  1. μιλας ουσιαστικα για παγκοσμιοποιηση με την θετικη της πλευρα και απο μερους μου, δεν εχω παρα να την αναγνωρισω. Δεν διαφωνω λοιπον με τα λεγομενα σου και θα προσυπογραψω την καταληξη σου. Προφανως πρεπει να δημιουργηθει η καταλληλη παιδεια ωστε να γαλουχηθουν νεοι με τετοιου ειδους αρχες :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Τετάρτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή