Καλώς ήλθατε στο blog μου.

Χαιρετώ τον αγαπητό/ή επισκέπτη/τρια του blog "Το μονοπάτι της Αγάπης, της Ομορφιάς και της Δράσης".
Στο blog αυτό θα βρείτε νέα, φιλοσοφικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τέχνες, επιστήμες, σύγχρονες εξελίξεις και οτιδήποτε γενικά που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Μην διστάσετε να κάνετε κάποιες παρατήρησεις για την βελτίωση του blog. Oι συμβουλές σας είναι πάντα δεκτές. Επίσης αν κάποιο κείμενο φαίνεται να μη το κατανοείτε πλήρως ρωτήστε τον γράφοντα τι ενωεί και είναι σίγουρο πως θα σας απαντήσει.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Βρετανία: Προϋπολογισμός χωρίς φόρους και περικοπές


Βρετανία: Προϋπολογισμός χωρίς φόρους και περικοπές

Πηγή του κατωτέρω άρθρουhttp://www.skai.gr/news/finance/article/165644/vretania-proupologismos-horis-forous-kai-perikopes-/


Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάση Γκαβού
Χωρίς νέες αυξήσεις φόρων και χωρίς νέες περικοπές δαπανών παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός για το νέο οικονομικό έτος στη Βρετανία, που αρχίζει στις 5 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, προσδιόρισε ως στόχο του προϋπολογισμού που παρουσίασε τη δημιουργία μίας βιώσιμης ανάπτυξης. Η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης το 2011 πάντως ανασκευάστηκε προς τα κάτω στο 1,7%, από την αρχική πρόβλεψη του 2,1%. (Το 2012 θα είναι 2,5% και 2,9% το 2013). Σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ 4% και 5% θα παραμείνει φέτος ο πληθωρισμός, πέφτοντας εντός του στόχου του 2% σε μια διετία. Παράλληλα, η μείωση του ελλείμματος θα γίνει ταχύτερα, φτάνοντας εντός στόχου το 2015/16. Το χρέος θα διαμορφωθεί στο 69% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια, αφού θα έχει κορυφωθεί στο 71% του ΑΕΠ.

Ο κ. Όσμπορν έθεσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία του ανταγωνιστικότερου φορολογικού συστήματος στο G20. Όπως ανακοίνωσε, θα εξεταστεί η συγχώνευση της φορολόγησης ατομικού εισοδήματος με το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, θα μειωθεί περισσότερο από προηγούμενες ανακοινώσεις ο φόρος για τις επιχειρήσεις, φτάνοντας σε τέσσερα χρόνια στο 23%. Από τον ερχόμενο μήνα ο συντελεστής του φόρου επιχειρήσεων πέφτει κατά 2% στο 26%. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων στη Βρετανία, καθώς και πρόσθετες φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία επί τουλάχιστον 12 χρόνια αλλά δηλώνουν την έδρα τους σε άλλη χώρα, ο κ. Όσμπορν αυξάνει τον ετήσιο φόρο λειτουργίας από τις 30 στις 50 χιλιάδες λίρες. Την ίδια ώρα όμως, για να περιορίσει τις αντιδράσεις απαλείφει την επιβολή φόρου στο εισόδημα που έρχεται από δραστηριοποίηση σε άλλες χώρες για επενδύσεις στη Βρετανία.

Επίσης τόνισε ότι ο συντελεστής φορολόγησης του 50% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα που έχει ήδη επιβληθεί είναι προσωρινό μέτρο. Παράλληλα προανήγγειλε την κατάρτιση νέας στρατηγικής για την πάταξη της φοροδιαφυγής, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα αποδίδουν περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο σε αποκρυπτόμενους φόρους.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης αύξηση του ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος κατά 1000 λίρες φέτος και κατά περίπου 600 λίρες ακόμα το 2012. Επίσης παγώνει ο δημοτικός φόρος που καταβάλλεται για κάθε κατοικία στη Βρετανία, δεν αυξάνεται ο φόρος για τα οινοπνευματώδη, αναπροσαρμόζεται ο φόρος για τα τσιγάρα. Μειώνεται δε με άμεση ισχύ κατά μία πένα ανά λίτρο ο φόρος πετρελαίου και υιοθετούνται μέτρα για την αποφυγή αύξησης του φόρου όταν η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή. Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα χρηματοδοτούν στην ουσία αυτή τη μείωση όταν κρίνεται ότι η τιμή είναι υπερβολικά υψηλή για τους καταναλωτές, σε ένα μέτρο που αποτέλεσε την έκπληξη του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε επίσης μέτρα ενθάρρυνσης αγοράς πρώτης κατοικίας για νεόδμητες οικίες, με μείωση χαρτοσήμου και κονδύλι 250 εκατομμυρίων λιρών. Παράλληλα, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα λάβουν οικονομικό βοήθημα για την αποπληρωμή οικιακών λογαριασμών.

Αυξήσεις ανακοινώθηκαν επίσης στις παροχές για την επιστημονική κοινότητα, για δημόσια έργα όπως στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, ενώ επισημοποιήθηκε και η έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Πράσινων Επενδύσεων από το 2012.

Ο Τζορτζ Όσμπορν αποκάλυψε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία αυτόματων μαθηματικών μοντέλων για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα βασίζονται στους υπολογισμούς για το προσδόκιμο ζωής. Την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε η αύξηση της εβδομαδιαίας βασικής κρατικής σύνταξης στις 140 λίρες.

Επίσης, αποφασίστηκε η παροχή έκπτωσης στο φόρο κληρονομιάς για όσους καταθέτουν δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι οι απότομες περικοπές δαπανών της συγκυβέρνησης οδηγεί στην πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, προκαλώντας προβληματισμό για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου