Καλώς ήλθατε στο blog μου.

Χαιρετώ τον αγαπητό/ή επισκέπτη/τρια του blog "Το μονοπάτι της Αγάπης, της Ομορφιάς και της Δράσης".
Στο blog αυτό θα βρείτε νέα, φιλοσοφικά κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, τέχνες, επιστήμες, σύγχρονες εξελίξεις και οτιδήποτε γενικά που μπορεί να σας ενδιαφέρει.
Μην διστάσετε να κάνετε κάποιες παρατήρησεις για την βελτίωση του blog. Oι συμβουλές σας είναι πάντα δεκτές. Επίσης αν κάποιο κείμενο φαίνεται να μη το κατανοείτε πλήρως ρωτήστε τον γράφοντα τι ενωεί και είναι σίγουρο πως θα σας απαντήσει.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ας γίνουμε φιλόσοφοι...

Κοιτάει ο άνθρωπος τα αστέρια.Μες από την πύρινη και ζωοποιό καρδιά του αναρωτιέται:
Aπό που ήρθα;;;Ποιός μας έφτιαξε και γιατί;;;Ποιός είναι ο απώτερος προορισμός μας;;;

H νοητική αυτή δράσις έβαλε τους πρώτους συνανθρωπούς μας επί της γης να σκεφτούνε
πέρα από αυτό που βλέπουν, και να φιλοσοφήσουν, να δούνε με τα μάτια του νου τον αόρατο
κόσμο.

Κι αλήθεια η φιλοσοφία(ειδικά η Ελληνική)τα κατάφερε!!!!
Οι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν αυτοί που "περπάτησαν σε νοητικές οδούς"!!!Ήταν αυτοί που είδαν
πως ο κόσμος μας δεν είναι αποκλειστικά υλικός αλλά σύνθεση πνεύματος/ύλης.
Ο Πλάτων, ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης και πολλοί άλλοι, πραγματικά απέδειξαν πως δεν είμαστε
μόνο ύλη. 
Κι' αλήθεια, οι αρχαίοι πρόγονοί μας πήγαν ακόμη πιο πέρα και μίλησαν και για άλλα αντικείμενα
μέσω του φιλοσοφείν. Ένας μάλιστα εκ των φιλοσόφων, ονόματι Δημόκρητος, μονάχα με το μικροσκόπιο του νου του, μπόρεσε και συνέλαβε την ιδέα του ατόμου που σήμερα δέχονται όλοι οι επιστήμονες!!!Μάλιστα φίλες και φίλοι μου!!! Προ 2.000 σχεδόν ετών, με το μικροσκόπιο μονάχα του  νου του, ο άνθρωπος αυτός κατανόησε ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος.
Ο Θαλής ο μιλήσιος (ένας φιλόσοφος από που πρέσβευε πως το σύμπαν δημιουργήθηκε εκ του ύδατος)είπε πως τα σύννεφα είναι "συμπηκνωμένη βροχή", μια αλήθεια που όλοι ξέρουμε σήμερα.
Και αυτό χρησιμοποίησε σα μόνο μέσω το νου του.
Ο Πλάτων έλεγε στο "Τίμαίο" πως :"κάθετι που γίνεται αναγκαστικά γίνεται από κάποιο αίτιο' διότι για το κάθετι είναι αδύνατο να γεννηθεί χωρίς αίτιο"
Ναι, φίλες και φίλοι μου, αυτή είναι η υψηλή νόηση των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
Γιατί λοιπόν σήμερα η Ελλάς είναι Νοητικά Οκνηρή και δεν παράγει φιλοσοφία;;;
Δεν θα απαντήσουμε σε αυτή την ανάρτηση το "γιατί", θα πούμε όμως πως φιλόσοφος δε γίνεται
ο νοητικά οκνηρός.Έτσι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν "κάποιοι που έβαζαν του σκλάβους να σκάβουν και εκείνοι έλεγαν μπούρδες"(όπως συνχά έχουν κατηγορηθεί από ελαφρόμυαλους).
Αν ήταν έτσι ο κάθε οκνηρός συνταξιούχος που πάει στον καφενέ της γειτωνιάς του, θα έκανε φιλοσοφία!!!Ε λοιπόν δείτε πόσους κάνουν!!!Δείτε τους!!!Το "κατηγορώ" των ελαφρόμυαλων καταρέει.Δεν μπορούν να απαντήσουν τίποτα σ' αυτό το επιχείρημα.
Οι αρχαίοι Έλληνες όντας είχαν σκλάβους, αλλά αν ήταν ανόητοι   ή νοητικά οκνηροί σήμερα δε θα διαβάζαμε τις παμέγιστες φιλοσοφίες που μας άφησαν.
Πρέπει να είναι κανείς τρομακτικά αγενής για να επιρίπτει "κατηγορώ" στους ίδιους του τους προγόνους - προγόνους που του άφησαν μια άφταστη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά
Έτσι λοιπόν η αλήθεια είναι πως αν θέλουμε να προχωρήσουμε και μεις με την σειρά μας, πρέπει αναγκαστικά να δούμε με το μάτι του νου.Πρέπει ως λαός να εξελιχτούμε νοητικά.Τα φιλοσφικά θέματα λοιπόν δεν είναι καθόλου αερολογίες ή θέματα που γεμίζουν το χρόνο μας, όπως κακώς λένε οι νοητικά οκνηροί.Η φιλοσοφία είναι μια ζωντανή πραγματικότητα και πρέπει να το επα-ανακαλύψουμε αυτό που ήξεραν οι πρόγονοί μας.
Ο καθένας λοιπόν, αν πιστεύει πως μπορεί να φανεί αντάξιος των προγόνων του, ας κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και ας αποδείξει πως η Ελλάδα βγάζει στον 21ο αιώνα φιλοσόφους όπως έβγαζε και προ 2000 ετών.
Συνέλληνες, οι πρόγονοί μας μεγαλούργησαν!!!Μεγαλουργήστε και σεις!!!

  

 

2 σχόλια:

  1. νομιζω πως κατα βαθος ολοι εχουμε στοιχεια φιλοσοφου. Ομως ενας φλοσοφος αναγνωριζεται απο ενα συνολο χαρακτηριστικων, τα οποια προφανως δεν πληρει ο καθενας.
    Η προσπαθεια του καθενος για να φτασει σε αυτο το επιπεδο ειναι τοσο επιπονο ή δυσκολη που τλκ η ελευση στο τελικο της σταδιο θα επιφερει ακριβως αυτο.. τη δημιουργια ενος φιλοσοφου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι κάπως σχετικό αυτό που λες(αν και συμφωνώ μαζί σου)γιατί έχω δει ανθρώπους τόσο υλιστές, ελαφρόμυαλους και άμυαλους που δεν μπορείς να φανταστείς!!!Τις προάλες κάποιος φίλος με είδε σε μια καφετέρια που συνχάζω.Έιδε ότι κρατούσα ένα φιλοσοφικό βιβλίο και μου είπε πως "ότι μάθουμε να το μάθουμε όταν πεθάνουμε οπώτε γιατί να κουραζόμαστε;;;"
    Δεν είναι λογική αυτή!!!Συν ότι είναι ύβρις απέναντι στους αρχαίους φιλοσόφους!!!
    Έτσι φίλε μου, γι' αυτό ακριβώς το λόγο γράφω αυτά που γράφω και μιλάω για νοητικά οκνηρούς ανθρώπους.Έχω δει πολλούς τέτοιους και ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή